keskiviikko 7. huhtikuuta 2021

RUOKINTA: SOPIVAN REHUN VALINTA

Kanoille on tarjolla monia erilaisia rehuja, sekä eri ikäisille kasvaville että myös muniville, ja välillä voi olla vaikeaa valita oman parven tarpeisiin niistä sopivin. Rehuja ja niiden hintoja ei oikein voi vertailla keskenään, ellei ole tiedossa pakkauskoon lisäksi myös sisältö. Kanojen ravitsemuksellisen tarpeen tyydyttämiseen vaikuttaa myös mitä muuta niille syöttää.


Munivien kanojen eri rehutyyppien pääasiallinen ero on valkuaispitoisuus, se on arvokkain raaka-aine, eli se vaikuttaa sekä rehun hintaan että myös siihen, miten rehua on tarkoitus syöttää. 

Munivien kanojen ja poikasten tai nuorison rehuissa on myös eroja, tipuille ja nuorisolle syötetään niille soveltuvia rehuja. Aikuisten munitusrehuissa on sekä liikaa kalsiumia että kalsiumin & fosforin suhde väärä kasvaville linnuille, mikä altistaa mm. munuaisvioille.

Valtakunnallisesti saatavia rehumerkkejä on mm. Punaheltta, Milka ja Rehux - kaikkien näiden brändien alla on useita erilaisia rehuja. Niiden sisältö ja käyttötarkoitus on eri ja niillä on sen mukaisesti myös eri hinnat. Ei siis ole yhtä ainoaa Punahelttaa yhdellä hinnalla, Punahelttaa on kymmeniä erilaisia (eri ikäiset munivat, broilerit, kalkkunat, ym).


Punaheltan rehuja myy Hankkija ja pääsääntöisesti säkkitavara myydään 30 kg:n säkeissä:

- poikasrehu
- kasvatusrehu
- muniville:
        · täysrehu, valkuainen 15%
        · puolitiiviste, valkuainen 25%
        · tiiviste, valkuainen 44%


Milkan rehuja myy mm. Lantmännen Agro, pääsääntöisesti säkkitavara myydään 20 kg:n säkeissä:

- muniville:
        · täysrehu, valkuainen 15%
        · puolitiiviste, valkuainen 30%


Rehuxin rehuja myy mm. Lantmännen Agro, pääsääntöisesti säkkitavara myydään 20 kg:n säkeissä:

- poikasrehu
- kasvatusrehu
- muniville:
        · täysrehu, valkuainen 15%
        · puolitiiviste, valkuainen 25%


Rehumerkkien välillä on pieniä eroja valkuaispitoisuudessa, mutta keskimäärin:
- poikasrehun valkuaispitoisuus 20%
- kasvatusrehun valkuaispitoisuus 15%
- täysrehun valkuaispitoisuus 15%
- puolitiivisteen valkuaispitoisuus 25%
- tiivisteen valkuaispitoisuus 40%


Rehun valinta riippuu siitä, mitä muuta annetaan:

TÄYSREHU on tarkoitettu annettavaksi pelkästään. Jos sen lisänä annetaan viljaa ja kotiruokaa, putoaa valkuaisen määrä liian alas, ellei paikkaa runsaammin valkuaista sisältävillä lisukkeilla.

PUOLITIIVISTEEN JA TIIVISTEEN lisänä on tarkoitus antaa viljaa, jolloin valkuaisen saanti on sopivalla tasolla (puolitiivisteen antosuhde ~50% ja tiivisteen antosuhde ~16-20%).

Täysrehu on siis rehuista halvin, koska se sisältää vähiten valkuaista. Tiiviste on kalleinta, mutta jos saa viljaa edullisesti, tulee tiivisteen antaminen kokonaiskustannuksiltaan edullisimmaksi, ja pysyy myös munivan kanan valkuaisensaanti sopivalla tasolla.

On monta erilaista tapaa ruokkia kanoja hyvin, täysrehu esimerkiksi on vaivaton ja siinä on oikeassa suhteessa kaikki. Kalkkia ja soraa/grittiä täytyy olla tarjolla lisäksi ja myös vitamiini-/hivenainelisää kuureina muutaman kerran vuodessa on hyvä antaa.

Jos haluaa ruokkia monipuolisemmin ja vaihtelevammin, hyödyntää esimerkiksi kotitaloudesta jäävät kasvisruuat ym, kannattaa rehuksi valita joko tiiviste tai puolitiiviste. Lisäksi laitetaan vapaasti tarjolle viljaa (esimerkiksi suhteella kaura 2:ohra 1) sekä kalkkia + grittiä. Monipuolisuutta tuo vaikka fermentoitu siemen- ja palkokasvipöperö sekä hedelmät ja vihannekset/juurekset pari kertaa viikossa. Vitamiini-/hivenainelisä (esimerkiksi Xylitol-Monivimin) parin viikon kuureina muutaman kerran vuodessa.

Ei ainoa oikea, mutta yksi tapa ruokkia:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti