Fermentointi eli hapattaminen on ikivanha tapa säilöä ruokaa.
Maitohappokäymiseen eli maitohappobakteerien hyödyntämiseen perustuva fermentointi tuo ruoka-aineisiin uutta makua, tekee niistä helpommin sulavia ja parantaa säilyvyyttä. Ja itse maitohappobakteereista on etua suoliston toimintaan. Fermentointi muodostaa elävän maitohappobakteerikannan, mikä saa ruoan säilymään pidempään, ja prosessin aikana ruoan happamuus laskee niin alas, etteivät haitalliset bakteerit pysty toimimaan.
Fermentoinnin pikaopas - by Jonna Tikka
Tarvitaan sopivankokoinen astia, muovia (elintarvikekelpoista) tai lasia…
...purkki hapankaalia…
…jyviä, tässä yksi siemenseos.
Lisäksi hevosille tarkoitettua yrttiseosta…
...koirille tarkoitettua valmista puuroainesta…
...toista jyväseosta sekä kauraa.
Aineet laitetaan astiaan ja vettä reilusti niin, että kuiva-aines peittyy. Mukaan voi pilkkoa mm. kaalia, kurkkua ja porkkanaa. Sekoitetaan ensimmäisinä päivinä usein, tarkistetaan että vesi riittää ja lisätään tarvittaessa.
3-5 päivän päästä pöperö on valmista syötettäväksi. Valmis eväs tuoksahtaa raikkaan happamalle kuten hapankaali ja neste pulpahtelee silloin tällöin. Pinnalle tuleva harmahtava, ohut filmi kuuluu asiaan ja on merkki oikein toimivasta satsista.
Aineksia voi laittaa sen mukaan, mitä on saatavilla, mitään "virallista" reseptiä mitä ja kuinka paljon ei ole. Kaikki ainekset eivät fermentointiin kuitenkaan sovi, esimerkiksi mitään helposti pilaantuvaa ei kannata laittaa. Eikä esimerkiksi leipää. Vihanneksille saa fermentoimalla lisää käyttöaikaa, ne säilööntyvät.
Fermentointi parantaa ruuan sulavuutta ja hyötysuhdetta sekä nostaa viljan ravintoarvoja. Se myös vähentää ruuan hukkaa, kanat syö vähän vähemmän, kun ruoka on ravitsevampaa, ja tätä tietä sitten ulostavat vähemmän. Uloste on kiinteämpää, eikä haise. Maitohappokäymisen myötä ruokaan tulee myös ruuansulatukselle edullisia bakteereja.
Ainoa vaara on väärin käyminen. Silloin seos haisee reilusti hiivalle tai alkoholille ja sitä ei saa syöttää. Tällaisessa tapauksessa astiat on syytä pestä hyvin ja aloittaa uusi satsi kokonaan alusta. Fermentointi kannattaa tehdä mieluummin viileämmässä kuin lämpimässä, se vähentää riskiä väärin käymiseen.
Jos ruokkii isompaa parvea fermentoidulla pöperöllä, voi käyttää kahden ämpärin taktiikkaa. Kuvissa kaksi 16 litran ämpäriä, toisesta otetaan ja toisessa on tekeytymässä uusi satsi. Jos pöperö käy oikein, pärjää yhdellä aloituksella kuukausia, lisätään siis vain aineita ja vettä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti